Vad är klumpfot?

Det är många som ej vet eller har hört talas om klumpfot. Det hade inte vi heller förens för någon vecka sedan. Här är lite info till er som undrar:
 
 
Klumpfot kallas också för PEVA som är en förkortning av det latinska namnet pes equino varu adductus. Det är en medfödd missbildning då hälen är vriden inåt, framfoten är riktad nedåt in mot kroppens medellinje och foten står i spetsfotställning eftersom hälsenan är för kort. Hälen är då högt upp medan foten och tårna pekar nedåt. I Sverige föds 1-2 barn per 1000 med klumpfot. Felställningen är vanligare hos pojkar än hos flickor. I hälften av fallen är bägge fötterna involverade och svårighetsgraden varierar från fall till fall. Orsaken till klumpfot är ej känd.
 

Behandling:

 

Läkaren tänjer försiktigt mot felställningens riktning i framfoten med mothåll på språngbenets yttersida och fixerar därefter det uppnådda läget med gips. Knäleden hålls i 90 graders böjställning. I det läget slappnar ett par av de muskler av som orsakar felställningen. Dessutom förhindrar denna ställning gipset från att glida av. Med sju till tio dagars mellanrum gipsas foten om och läkaren tänjer då ytterligare på foten så att felställningen minskar. I de flesta fall kan man redan efter några omgipsningar se en tydlig förbättring.Efter sex omgipsningar brukar det mesta av felställningen ha justerats och endast spetsfoten vara kvar. Det beror på att hälsenan inte går lika lätt att tänja ut som övriga senor och ledband.

 

Om foten står i spetsfot efter sex omgipsningar behöver hälsenan förlängas. Det görs i lokalbedövning eller under narkos då barnet sövs. Hälsenan skärs av någon centimeter ovanför fästet på hälbenet, som sedan kan tänjas ner på plats och spetsfotsställningen hävas.
 
 
När gipset har tagits bort efter tre veckor får barnet speciella skor som sitter ihop med en justerbar metallskena. Skorna och skenan ska användas dygnet runt i tre månader efter avgipsningen och därefter tolv timmar nattetid och två till fyra timmar på dagen, gärna när barnet sover, fram till tre- fyra års ålder.
 
 
Hur blir det i framtiden?
 
 
Behandlingen brukar inte påverka tidpunkten när barnet börjar vilja stå och gå. Om barnet inte har några andra fysiska funktionsnedsättningar, kan man räkna med att barnet kommer att kunna gå, springa, hoppa, åka skridskor, skidor och spela fotboll vid samma ålder som andra barn med full rörelseförmåga.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0